05 - 05 - 2025 | Employer branding

Offentlig sektor må vise frem sine styrker i kampen om kandidatene

Lesetid: 4 min

I konkurransen om de beste talentene opplever offentlig sektor at de ofte kommer til kort. Tradisjonelle stillingsutlysninger og svak kommunikasjon bidrar til utdaterte oppfatninger om at offentlig sektor er mindre dynamisk enn privat næringsliv.

Årets jobbundersøkelse fra FINN viser for første gang at flere arbeidstakere vurderer å bytte fra offentlig til privat sektor enn motsatt. Dette er et signal som må tas på alvor. Det underbygger behovet for bedre synliggjøring av styrker. Når kandidatene har flere valgmuligheter enn noen gang, og førsteinntrykket ofte avgjør, blir synlighet, tydelighet og relevans avgjørende for å tiltrekke seg rett kompetanse.

Hva må offentlig sektor gjøre for å fremstå som en attraktiv arbeidsgiver for de beste kandidatene?

Sitter med sterke kort på hånden

Noen vil kanskje peke på konkurransen med private aktører og hevde at lønn og betingelser er den største utfordringen for offentlige arbeidsgivere. Men undersøkelser fra vårt morselskap, Randstad, viser at selv om betingelser fortsatt er viktige, blir de mindre avgjørende for kandidatene for hvert år.

I dag vektlegger jobbsøkere i økende grad balanse mellom jobb og fritid, trygghet, utviklingsmuligheter, arbeidsoppgaver, kollegialt miljø og fleksibilitet. Dette betyr at offentlig sektor faktisk har flere sterke fortrinn i jakten på de beste talentene.

Randstad-rapporten viser også at én av seks ansatte i Norge opplever at de ikke har gode nok utviklingsmuligheter – og at disse i langt større grad vurderer å slutte. Her har offentlig sektor et ansvar og en mulighet til å styrke sin posisjon.

Avgjørende å kjenne målgruppen

For å tiltrekke seg de rette kandidatene er det helt essensielt å forstå målgruppen man ønsker å nå.

Hvem er kandidatene som både ønsker og evner å gjøre en god jobb i de ulike rollene? Hva motiverer dem? Og hvordan kan vi kommunisere mulighetene på en måte som treffer deres behov og ambisjoner?

Det er også viktig å huske at rekruttering ikke bare handler om å tiltrekke seg nye ansatte – men også om å beholde og utvikle dem man allerede har. En arbeidsplass som oppleves som attraktiv, trygg og inspirerende vil styrke relasjonene både internt og eksternt.

Moderniser rekrutteringsprosessen – og fjern unødvendige barrierer

I tillegg til å synliggjøre sine styrker, bør offentlig sektor også fokusere på å modernisere sine rekrutteringsprosesser. En undersøkelse fra Difi (Direktoratet for forvaltning og IKT) viser at mange kandidater opplever offentlige rekrutteringsprosesser som tidkrevende og lite fleksible. Når søkere møter friksjon, byråkrati eller manglende tilbakemeldinger, mister de ofte interessen – lenge før intervjuet.

FINNs jobbundersøkelse viser at 60 % opplever søknadsprosesser som stressende, og at så mange som halvparten vurderer å avbryte søknaden underveis. Søknadsbrev og oppdatering av CV trekkes frem som de største barrierene, sammen med uklarhet rundt stillingens krav og lønnsnivå.

Ved å ta i bruk digitale verktøy og smidigere metoder kan offentlige virksomheter både effektivisere prosessen og gi et bedre inntrykk av organisasjonen.

Mangfold må være en integrert del av strategien

Det er også viktig å legge vekt på mangfold og inkludering i rekrutteringen. En rapport fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) understreker viktigheten av å nå ut til ulike grupper i samfunnet for å sikre et bredt og representativt rekrutteringsgrunnlag.

Å jobbe med mangfold handler ikke om å fylle kvoter – det handler om å bygge kompetente og relevante fagmiljøer. Randstads undersøkelse viser at én av tre arbeidstakere identifiserer seg som en del av en minoritetsgruppe, og 39 % av disse har møtt hindringer i karrieren på grunn av dette. Innsats for likebehandling og mangfold er derfor fortsatt høyst nødvendig. Ved å prioritere mangfold aktivt kan offentlig sektor både styrke sin kompetanse og bedre speile samfunnet den tjener.

Flere strenger å spille på

Offentlig sektor har flere åpenbare styrker som bør synliggjøres i kampen om kandidatene. Jobbsikkerhet er en av dem – få arbeidsgivere kan tilby samme stabilitet som det offentlige. Dette har blitt spesielt tydelig i usikre økonomiske tider.

I tillegg tilbyr offentlig sektor ofte sterke fagmiljøer, store utviklingsprosjekter og gode muligheter for kompetanseheving. Mange stillinger innebærer også meningsfulle oppgaver som bidrar til samfunnsutvikling – et aspekt som stadig flere arbeidstakere verdsetter. For å framstå som attraktiv for jobbsøkerne må offentlig sektor bli flinkere til å løfte frem sine styrker. Enten det er muligheten til å påvirke store prosjekter, jobbe i et faglig sterkt miljø, eller utvikle seg gjennom videreutdanning og kurs, må disse fordelene kommuniseres tydelig.

Ifølge FINN fremhever ansatte i offentlig sektor spesielt jobbsikkerhet og stabilitet, gode pensjons- og velferdsordninger, og samfunnsnyttig og meningsfullt arbeid som viktige fordeler. De største ulempene ved offentlig sektor er opplevd som byråkrati, langsomme beslutningsprosesser, og mindre frihet i arbeidsutførelsen. Åpenhet om disse utfordringene, og tiltak for å forbedre dem, vil styrke troverdigheten og opplevelsen av modernisering.

Dagens kandidater krever tydelig kommunikasjon

Konkurransen om de beste hodene vil alltid være der – mellom ulike regioner, virksomheter og mellom privat og offentlig sektor. Det er umulig å vinne hver gang. Men én ting er sikkert: Den som ikke klarer å formidle hvem de er og hva de tilbyr, vil garantert tape.

I et arbeidsmarked med mange muligheter og høye forventninger må offentlig sektor skille seg ut. Det handler om å fortelle en troverdig og engasjerende historie om hvorfor nettopp din virksomhet er et attraktivt sted å jobbe. Det innebærer å være åpen om både utfordringer og muligheter – og vise hvordan man jobber for å skape en arbeidsplass preget av mening, utvikling og fellesskap.

For å lykkes med rekrutteringen må offentlig sektor investere i moderne kommunikasjonsstrategier og være til stede i kanalene der kandidatene er. Det kan bety økt synlighet i sosiale medier, målrettede kampanjer, eller tilstedeværelse på karrieremesser og arrangementer. I tillegg bør offentlige arbeidsgivere bygge gode relasjoner med utdanningsinstitusjoner og studentorganisasjoner for å nå ut til nyutdannede talenter.

Vi kan hjelpe deg med å bli tydeligere og mer relevant

I Dfind har vi lang erfaring med å bistå offentlige virksomheter med rekruttering, prosessforbedring og tydeligere kommunikasjon. Vi vet hvordan du kan synliggjøre det som gjør nettopp din arbeidsplass attraktiv – og hvordan du bygger relasjoner med de menneskene du faktisk trenger. Ta kontakt med oss for en uforpliktende prat, så finner vi ut hvordan din organisasjon kan styrke sin posisjon i kampen om talentene.